Siirry pääsisältöön

Wannabevegaanit keittiön riesana: Ruokavaliot vaihtelevat jopa päivittäin


Säihkeellä päivän toinen lämmin ateria tehdään leirissä ja toinen tulee valmiina Juvalta. Valmis ruoka tulee Kruunuherkulta, joka toimittaa leirin aikana neljästi ruokaa Syndaleniin.
Keittiöpäällikkö Riitta Syrjä kertoo, että kolmen keittiöpäällikön hypätessä remmiin, oli leiriorganisaatio päättänyt tilata ruoat ulkopuoliselta valmiina.
- Saimme vakuutettua, että tulee halvemmaksi tehdä itse. Saimme käännettyä päät, että tehdään toinen itse, Syrjä kertoo.
Syrjän mukaan valmiina leirille tuleva ruoka on ollut trendinä viitisen vuotta.
- Samalla tavalla voisi tehdä puolivalmisteista, hän toteaa.
Myös trendiruokavaliot näkyvät leirikeittiössä. On heitä, joilla ruokavalio on esimerkiksi allergioiden vuoksi erittäin tiukka. Sitten on niitä, jotka ilmoittavat noudattavansa tiettyä ruokavaliota, mutta eivät noudatakaan.
- Puhutaan wannabevegaaneista. Ruokavaliot saattavat vaihdella jopa päivittäin ruoasta riippuen, Syrjä kertoo.
- Gluteeniton ruokavalio on myös iso. Gluteeniton trendi näkyy. Emme ole kyselleet lääkärintodistuksia.
Säihkeellä aamu- ja iltapalat tehdään leirilippukunnissa. Syrjä kertoo, että keittiöllä on pakastin, jossa lippukuntien kylmäkallet jäädytetään ja vaihdetaan. Leirilippukunnat ovat saaneet ohjevihkoset, missä on päivän reseptit ja ohje 10:lle, 25:lle tai sadalle syöjälle.
- Uskon, että purinaa on ollut ainakin isoissa leirilippukunnissa, että miten teet puuron 150:lle ihmiselle. On pieniä lippukuntia, joissa ei ole totuttu tekemään niin paljon ruokaa kerralla.
Syrjän korviin palautetta ei kuitenkaan ole leirilippukunnista kantautunut.
- Olisi mielenkiintoista kuulla, miten on mennyt.
Säihkeellä niin sanotun kiinteän ruoan lisukkeena on raastesalaatti. Tarkoituksena on, että lapset tottuvat salaatin syömiseen. Samoajista ylöspäin kaikille tarjotaan myös erillinen salaattipöytä ja kahvia.
- Se ei ole ikäasia, vaan koska he ovat pestissä. Haluamme tarjota ekstraa, koska he tekevät tärkeää työtä.
Myös hävikin minimointi on otettu Säihkeellä huomioon. Leirilippukunnat tilaavat aamu- ja iltapalatarvikkeet erikseen eikä esimerkiksi margariinia anneta joka kerta uutta rasiaa.
- Leivät tulevat paikalliselta leipomolta ja voimme peruuttaa tilauksen, jos leipää on jäljellä.
Teksti ja kuva: Riina Haapala

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienkuormaaja lähti siirtämään Bajamajaa - yllätys oli melkoinen, kun sisällä olikin asiakas

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…

Eka kerta partioleirillä - Eeddspeaks ja Vinkare: "Tulisin uudestaankin"

Videobloggaajat Eeddspeaks eli Eetu Pesonen ja Vinkare eli Ville Kankare vierailivat tiistaina elämänsä ensimmäistä kertaa partioleirillä. Säihkeellä Pesonen ja Kankare pääsivät muun muassa tutustumaan leirialueeseen ja kokeilemaan seikkailupuiston aktiviteetteja.
Pesonen kertoo, että hänellä on muutamia sukulaisia, jotka ovat partiossa. Heidän puheistaan Pesonen tiesi, että on isoja tapahtumia. Mitään näin isoa hän ei kuitenkaan odottanut.
- Ehkä odotin samaa, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Odotin, että on telttoja ja siinä se, mutta olikin erilaisia alueita ja tosi mielenkiintoisia rakennelmia ja paljon riippumattoja, Pesonen sanoo.
- Positiivinen yllätys.
Kankareen partio-opit tulevat samasta lähteestä kuin monen muunkin: Aku Ankasta.
- Mulla oli sudenpentujen käsikirja ja se vaikutti hankalalta. Jotenkin oli mielikuva, että pitää olla jämpti. Mutta täällähän on aika paljon hauskoja aktiviteetteja, Kankare sanoo.
Kankare on toki kuullut kavereiltaan partioleireistä ja ja…