Siirry pääsisältöön

"Vaadimme hirveästi itseltämme ennen kuin vaadimme sitä johdettavilta" - leirinjohto oppii toisiltaanToinen aloittaa, toinen täydentää. Säihkeen leirinjohtajapari Ville Vänskä ja Juho Pyörny ovat hitsautuneet tiiviiksi tiimiksi. Sipoon Hukkien kasvatit ovat tehneet töitä kolme vuotta, jotta kaikki 2600 partiolaista saadaan Hankoon.
Leirinjohtajiksi veti piirinjohtajan kyselemisen lisäksi myös se, että ”kesäleirit ovat partiovuoden kohokohta”.
- Tapahtumilla voi muuttaa maailmaa. B-P on sanonut, että viikon leirillä oppii nopeammin vuoden asiat kuin koulunpenkillä, Ville sanoo.
Projekti on tosin niellyt merkittävän osan ajasta.
- Moni ei tajua sitä, miten paljon se vie. Yrität tehdä töitä ja molemmat ovat opiskelleet. Kyllä tämä työstä käy, Ville sanoo.
- Ensimmäisenä vuonna riitti, että kerran viikossa teki jotain ja viimeisenä vuonna teki joka päivä. Kun on tehnyt niin pitkään, haluaa varmistaa, että kaikki on kunnossa ja tämä onnistuu, Pyörny jatkaa.
Kahdestaan Ville ja Juho eivät toki ole leiriä tehneet: leirin johtoryhmä on kokoontunut kahden vuoden ajan kerran kuukaudessa.
Johtajakaksikko puhuu myös paljon toisilta oppimisesta. Projektin aikana Juho ja Ville ovat oppineet niin toisiltaan kuin myös muilta leiriorganisaation jäseniltä. Johdettaviltaan Ville ja Juho vaativat paljon, mutta johtaminen ei ole autoritääristä.
- Vaadimme hirveästi ensin itseltämme ennen kuin vaadimme sitä johdettavilta.
Säihkeellä on lähdetty myös uudistamaan perinteitä.
- Miksi me tehtäisiin vain joku leiri leirin vuoksi? Juho kysyy.
- Tämä on meidän näköinen leiri arvopohjaa myöten, Ville täydentää.
Säihkeellä on myös tietoisesti päätetty murtaa partiokulttuuria, jossa taputtaminen on kielletty.
- Se on niin kiusallista esiintyjälle kun jengi istuu tuppisuuna. Se myötätunto ja häpeä lavalla olijoita kohtaan, Ville sanoo.
Toinen asia, jonka Juho ja Ville haluaisivat muuttaa, on jatkuvuus. Juho nostaa esimerkiksi Huiman ja sen avainhenkilöt.
- Kukaan ei halua olla merkittävässä roolissa kantamassa vastuuta.
Juho ja Ville kaipaisivat sitä, että entiset piirileirien aktiivitekijät olisivat auttamassa ja sparraamassa seuraavia.
- Kipukohdat ovat aina samat: HR ja hankinnat.
Juho ja Ville myös muistuttavat, että pitää olla rohkeutta.
- Jos uskoo johonkin, kaikki hoituu. Kaikki, mitä me on Villen kanssa haluttu, on saatu. On pitänyt tehdä töitä, mutta on saatu.
- Henkilökohtaisesti yhteistyöjutut ovat sellaisia. Kuinka monta kertaa on torpattu vesitornista laskeutuminen ja nyt sekin on toteutumassa, Juho sanoo.
Asiat on haluttu tehdä viimeisen päälle. Esimerkiksi Juho nostaa Kasmirin kappaleen Vadelmavene. Sen käyttöoikeuksien saaminen vaati parikymmentä puhelua.
- Osa on käyttänyt sitä ilman lupaa, mutta halusimme hoitaa asian ammattimaisesti niin kuin kuuluu, Juho sanoo.
- Kaikki on mahdollista kunnes toisin todistetaan.

Teksti: Riina Haapala, kuva: Markus Ketola

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säihkeen rakentaminen on alkanut!

Tekniikan rakennuspajassa sirkkeli soi, rakentamisen vastuuhenkilöiden radiopuhelimet pauhaa ja pienkuormaajat ajavat ympäri leirialuetta - Säihkeen rakennusleiri on päässyt virallisesti alkamaan! Säihkettä rakennetaan neljänä kokonaisena päivänä ennen leirin alkua yli sadan innokkaan vapaaehtoisen voimin.

Rakennusleirin tavoitteena on rakentaa kaikki leirillä käytettävä infrastruktuuri. Käytännössä alueelle asennetaan satoja metrejä pitkä vesiverkosto, vedetään sähköjohdot sekä rakennetaan vessat, ruokailualueet ja suihkut. Rakennusleiri on tekniikan päivystyksessä toimivan Teea Forsströmin mielestä sujunut tähän mennessä hyvin.

- Säät ovat suosineet ja tekijöiden fiilis on korkealla. Tavarantoimitusten kanssa on ollut jonkin verran haasteita, mutta kaikesta on tähän mennessä selvitty, Teea kertoo.
Vesi- ja sähköverkoston lisäksi leirialueelle nousee rakennusleirin aikana erilaisia rakennelmia. Yksi niistä on leirisairaala, joka koostuu kiinteänä tukipisteenä toimivasta Puolustusvoimie…

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa

Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintoma…