Siirry pääsisältöön

"Vaadimme hirveästi itseltämme ennen kuin vaadimme sitä johdettavilta" - leirinjohto oppii toisiltaanToinen aloittaa, toinen täydentää. Säihkeen leirinjohtajapari Ville Vänskä ja Juho Pyörny ovat hitsautuneet tiiviiksi tiimiksi. Sipoon Hukkien kasvatit ovat tehneet töitä kolme vuotta, jotta kaikki 2600 partiolaista saadaan Hankoon.
Leirinjohtajiksi veti piirinjohtajan kyselemisen lisäksi myös se, että ”kesäleirit ovat partiovuoden kohokohta”.
- Tapahtumilla voi muuttaa maailmaa. B-P on sanonut, että viikon leirillä oppii nopeammin vuoden asiat kuin koulunpenkillä, Ville sanoo.
Projekti on tosin niellyt merkittävän osan ajasta.
- Moni ei tajua sitä, miten paljon se vie. Yrität tehdä töitä ja molemmat ovat opiskelleet. Kyllä tämä työstä käy, Ville sanoo.
- Ensimmäisenä vuonna riitti, että kerran viikossa teki jotain ja viimeisenä vuonna teki joka päivä. Kun on tehnyt niin pitkään, haluaa varmistaa, että kaikki on kunnossa ja tämä onnistuu, Pyörny jatkaa.
Kahdestaan Ville ja Juho eivät toki ole leiriä tehneet: leirin johtoryhmä on kokoontunut kahden vuoden ajan kerran kuukaudessa.
Johtajakaksikko puhuu myös paljon toisilta oppimisesta. Projektin aikana Juho ja Ville ovat oppineet niin toisiltaan kuin myös muilta leiriorganisaation jäseniltä. Johdettaviltaan Ville ja Juho vaativat paljon, mutta johtaminen ei ole autoritääristä.
- Vaadimme hirveästi ensin itseltämme ennen kuin vaadimme sitä johdettavilta.
Säihkeellä on lähdetty myös uudistamaan perinteitä.
- Miksi me tehtäisiin vain joku leiri leirin vuoksi? Juho kysyy.
- Tämä on meidän näköinen leiri arvopohjaa myöten, Ville täydentää.
Säihkeellä on myös tietoisesti päätetty murtaa partiokulttuuria, jossa taputtaminen on kielletty.
- Se on niin kiusallista esiintyjälle kun jengi istuu tuppisuuna. Se myötätunto ja häpeä lavalla olijoita kohtaan, Ville sanoo.
Toinen asia, jonka Juho ja Ville haluaisivat muuttaa, on jatkuvuus. Juho nostaa esimerkiksi Huiman ja sen avainhenkilöt.
- Kukaan ei halua olla merkittävässä roolissa kantamassa vastuuta.
Juho ja Ville kaipaisivat sitä, että entiset piirileirien aktiivitekijät olisivat auttamassa ja sparraamassa seuraavia.
- Kipukohdat ovat aina samat: HR ja hankinnat.
Juho ja Ville myös muistuttavat, että pitää olla rohkeutta.
- Jos uskoo johonkin, kaikki hoituu. Kaikki, mitä me on Villen kanssa haluttu, on saatu. On pitänyt tehdä töitä, mutta on saatu.
- Henkilökohtaisesti yhteistyöjutut ovat sellaisia. Kuinka monta kertaa on torpattu vesitornista laskeutuminen ja nyt sekin on toteutumassa, Juho sanoo.
Asiat on haluttu tehdä viimeisen päälle. Esimerkiksi Juho nostaa Kasmirin kappaleen Vadelmavene. Sen käyttöoikeuksien saaminen vaati parikymmentä puhelua.
- Osa on käyttänyt sitä ilman lupaa, mutta halusimme hoitaa asian ammattimaisesti niin kuin kuuluu, Juho sanoo.
- Kaikki on mahdollista kunnes toisin todistetaan.

Teksti: Riina Haapala, kuva: Markus Ketola

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienkuormaaja lähti siirtämään Bajamajaa - yllätys oli melkoinen, kun sisällä olikin asiakas

Eka kerta partioleirillä - Eeddspeaks ja Vinkare: "Tulisin uudestaankin"

Videobloggaajat Eeddspeaks eli Eetu Pesonen ja Vinkare eli Ville Kankare vierailivat tiistaina elämänsä ensimmäistä kertaa partioleirillä. Säihkeellä Pesonen ja Kankare pääsivät muun muassa tutustumaan leirialueeseen ja kokeilemaan seikkailupuiston aktiviteetteja.
Pesonen kertoo, että hänellä on muutamia sukulaisia, jotka ovat partiossa. Heidän puheistaan Pesonen tiesi, että on isoja tapahtumia. Mitään näin isoa hän ei kuitenkaan odottanut.
- Ehkä odotin samaa, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Odotin, että on telttoja ja siinä se, mutta olikin erilaisia alueita ja tosi mielenkiintoisia rakennelmia ja paljon riippumattoja, Pesonen sanoo.
- Positiivinen yllätys.
Kankareen partio-opit tulevat samasta lähteestä kuin monen muunkin: Aku Ankasta.
- Mulla oli sudenpentujen käsikirja ja se vaikutti hankalalta. Jotenkin oli mielikuva, että pitää olla jämpti. Mutta täällähän on aika paljon hauskoja aktiviteetteja, Kankare sanoo.
Kankare on toki kuullut kavereiltaan partioleireistä ja ja…

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…