Siirry pääsisältöön

Turvallisuus tehdään yhdessä: "Pidä itsestä ja kaverista huolta"


2600 ihmistä yhdessä paikassa vaatii paljon suunnittelua myös turvallisuuden osalta. Säihkeellä turvallisuudesta vastaavat turvallisuuspäälliköt Ossi Ikonen ja Kaj Sojakka.
Ikonen kertoo, että jokainen leirin tekijä on laitettu miettimään oman osa-alueensa turvallisuutta.
- Turvallisuutta ei voi tänne ämpärillä kantaa, Ikonen muistuttaa.
Leirin turvallisuuden kannalta kriittisimpiä asioita ovat hygienia ja paloturvallisuus. Jokaiselle leirilippukunnalle on jaettu ohjeet siitä, millaiset sammutusvälineet tulee olla. Lisäksi leirille on tehty palotarkastus. Hygieniapuolella keittiöllä on omat omavalvontasuunnitelmat. Lisäksi leirillä on valmius eristää mahdolliset vatsataudin saaneet potilaat ja heille on oma vessa sekä käsienpesumahdollisuus.
- Tarvittaessa lähetetään kotiin, Sojakka sanoo.
Leiri on turvallisuuden näkökulmasta sujunut hyvin. Avajaisten aikaan leirisuoralla oli pysäköitynä poikittain leirin paloauto. Tämä johtuu siitä, että leirin kaikki järjestyksenvalvojat olivat ohjaamassa leiriläisiä rannalle.
- Sillä estettiin, ettei kukaan vahingossa tuo esimerkiksi tavaraa samaan aikaan, Ikonen kertoo.
Leirin turvalla on melko pieni miehitys. Sen takia suunnittelun aikana on pyritty siihen, että jokainen miettii oman osa-alueensa.
- Turvallisuus tehdään yhdessä. Kaikki miettivät omat riskit, Sojakka sanoo.
Ulkoiset turvallisuusuhkat ovat se, mikä puhuttaa tällä hetkellä jokaisessa massatapahtumassa. Ikonen sanoo, että ulkoinen turvallisuusuhka on olemassa, mutta se on pieni verrattuna toisenlaisiin massatapahtumiin.
- Ulkopuolisia ei ole paljon alueelle pyrkinyt. Tämä on puolustusvoimien alue ja melko syrjässä, Ikonen sanoo.
Myös sisääntuloväyliä leirille on vain kaksi. Varteenotettavin ulkopuolinen uhka on myrsky. Siihen varaudutaan sääkarttoja seuraamalla eikä myrskyä ole näkyvissä.
Leirialue kuuluu puolustusvoimille. Itse leiriin tai sen turvallisuuteen ylipäänsä puolustusvoimat ei juurikaan vaikuta.
- Puolustusvoimat pystyy tarvittaessa auttamaan meitä, Ikonen sanoo.
Alueelta voi myös löytyä niin sanottuja tunnistamattomia esineitä. Hylsyjen lisäksi leirialueelta on löytynyt muutama ampumatonkin, joissa on ollut hieman ruutia.
- Sen takia niitä ei saa heittää nuotioon, Sojakka muistuttaa.
Sojakka ja Ikonen sanovat, että leiriläinen voi huolehtia omasta turvallisuudestaan parhaiten noudattamalla ohjeita.
- Pitää itsestään ja kaveristaan huolta ja tallentaa turvan päivystysnumeron puhelimeen, jotta voi soittaa apua, Ikonen vinkkaa.
- Maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

Teksti ja kuva: Riina Haapala

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eka kerta partioleirillä - Eeddspeaks ja Vinkare: "Tulisin uudestaankin"

Videobloggaajat Eeddspeaks eli Eetu Pesonen ja Vinkare eli Ville Kankare vierailivat tiistaina elämänsä ensimmäistä kertaa partioleirillä. Säihkeellä Pesonen ja Kankare pääsivät muun muassa tutustumaan leirialueeseen ja kokeilemaan seikkailupuiston aktiviteetteja.
Pesonen kertoo, että hänellä on muutamia sukulaisia, jotka ovat partiossa. Heidän puheistaan Pesonen tiesi, että on isoja tapahtumia. Mitään näin isoa hän ei kuitenkaan odottanut.
- Ehkä odotin samaa, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Odotin, että on telttoja ja siinä se, mutta olikin erilaisia alueita ja tosi mielenkiintoisia rakennelmia ja paljon riippumattoja, Pesonen sanoo.
- Positiivinen yllätys.
Kankareen partio-opit tulevat samasta lähteestä kuin monen muunkin: Aku Ankasta.
- Mulla oli sudenpentujen käsikirja ja se vaikutti hankalalta. Jotenkin oli mielikuva, että pitää olla jämpti. Mutta täällähän on aika paljon hauskoja aktiviteetteja, Kankare sanoo.
Kankare on toki kuullut kavereiltaan partioleireistä ja ja…

Pienkuormaaja lähti siirtämään Bajamajaa - yllätys oli melkoinen, kun sisällä olikin asiakas

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa

Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintoma…