Siirry pääsisältöön

Sipsit ja limu sallittu - vältä nestehukka leirillä
Leiripäivien tuoksinnassa juominen saattaa unohtua. Oman hyvinvointinsa vuoksi ja ensiapupisteellä käymisen välttämiseksi jokaisen tulisi juoda riittävästi nestettä.
 - Mielellään jotain muuta kuin pelkkää vettä, sanoo ensiavun esimies Joni Vainio.
Mehu on ruokajuomana hyvä, mutta jos mehua ei maistu, kannattaa kahvilasta napata mukaansa limupullo.
- Ja samassa yhteydessä jotain suolaista, jos on kuuma päivä, Vainio sanoo.
Leirillä siis sipsien syönti ja limun juonti on sallittua.
- Ruoan lisäksi ja kohtuudella tietysti, Vainio muistuttaa.
Aurinkoisena päivänä nestehukka voi hiipiä salakavalasti. Nestehukan tunnistaa siitä, ettei ole enää puhtia, väsyttää ja on voimaton olo. Myös päätä saattaa särkeä. Oireet ovat Vainion mukaan yksilöllisiä.
- Sitten ei muuta kuin varjoiseen ja tuuliseen paikkaan ja nestettä sen mukaan.

Ensiapupisteellä käyntiä vaativia asioita ovat tyypilliset sairastumiset eli esimerkiksi flunssa, kuume tai hengitystieinfektio. Pienet haavat puhdistetaan ja laastaroidaan leirilippukunnissa, joissa on omat ensiapuvastaavat.
- Kaikki isot haavat hoidetaan perussairastumisien lisäksi, Vainio kertoo.
- Valmiudet ovat ihan hyvät.
Ensiapupisteellä on käytettävissä muun muassa kaksi lääkäriä, sairaanhoitajia ja lähihoitajia.
- Lisäksi kartoitetaan, löytyykö leirilippukunnista osaamista.

Vainio itse on lähihoitaja. Hän on erikoistunut sairaanhoitoon ja huolenpitoon ja tehnyt pitkät harjoittelut sisätautien ja kirurgian osastolla. Ennen sitä hän toimi puolustusvoimilla erikoiskoulutettuna lääkintämiehenä.
- Ehkä se suurin kipinä lähti Roihulta. Siellä olin kyläsairaanhoidossa ammattihenkilönä. Ajattelin, että muillakin leireillä voisi tehdä tätä pestiä.

Ennen leiriä on paljon puhuttu myös punkeista. Leirialue kuuluu punkkialueeseen. Jos punkki kiinnittyy ihoon, on hätääntymisen sijaan viisaampaa poistaa punkki mahdollisimman nopeasti.
- Jos osaa, voi punkin poistaa itse. Jokaisessa leirilippukunnassa on se ea-ihminen tai muu aikuinen voi punkin poistaa, Vainio sanoo.
Myös ensiapupisteellä punkki voidaan poistaa. Lisäksi jokaisen, jota punkki on purrut, olisi hyvä kertoa asiasta ea-tiimille. Tarkkailuaika on kolmesta päivästä kolmeen viikkoon.
- Alaikäisille tehdään sellainen karttatyyppinen juttu, että mistä punkki on poistettu ja milloin sekä toimintaohjeet kotiin.
Punkeilta on tehokkainta suojautua vaatetuksella. Myös punkkikarkotteita voi käyttää.
- Jos on hyvä ilma, niin kukapa sitä haluaa pitkiä housuja pitää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säihkeen rakentaminen on alkanut!

Tekniikan rakennuspajassa sirkkeli soi, rakentamisen vastuuhenkilöiden radiopuhelimet pauhaa ja pienkuormaajat ajavat ympäri leirialuetta - Säihkeen rakennusleiri on päässyt virallisesti alkamaan! Säihkettä rakennetaan neljänä kokonaisena päivänä ennen leirin alkua yli sadan innokkaan vapaaehtoisen voimin.

Rakennusleirin tavoitteena on rakentaa kaikki leirillä käytettävä infrastruktuuri. Käytännössä alueelle asennetaan satoja metrejä pitkä vesiverkosto, vedetään sähköjohdot sekä rakennetaan vessat, ruokailualueet ja suihkut. Rakennusleiri on tekniikan päivystyksessä toimivan Teea Forsströmin mielestä sujunut tähän mennessä hyvin.

- Säät ovat suosineet ja tekijöiden fiilis on korkealla. Tavarantoimitusten kanssa on ollut jonkin verran haasteita, mutta kaikesta on tähän mennessä selvitty, Teea kertoo.
Vesi- ja sähköverkoston lisäksi leirialueelle nousee rakennusleirin aikana erilaisia rakennelmia. Yksi niistä on leirisairaala, joka koostuu kiinteänä tukipisteenä toimivasta Puolustusvoimie…

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa

Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintoma…