Siirry pääsisältöön

Sipsit ja limu sallittu - vältä nestehukka leirillä
Leiripäivien tuoksinnassa juominen saattaa unohtua. Oman hyvinvointinsa vuoksi ja ensiapupisteellä käymisen välttämiseksi jokaisen tulisi juoda riittävästi nestettä.
 - Mielellään jotain muuta kuin pelkkää vettä, sanoo ensiavun esimies Joni Vainio.
Mehu on ruokajuomana hyvä, mutta jos mehua ei maistu, kannattaa kahvilasta napata mukaansa limupullo.
- Ja samassa yhteydessä jotain suolaista, jos on kuuma päivä, Vainio sanoo.
Leirillä siis sipsien syönti ja limun juonti on sallittua.
- Ruoan lisäksi ja kohtuudella tietysti, Vainio muistuttaa.
Aurinkoisena päivänä nestehukka voi hiipiä salakavalasti. Nestehukan tunnistaa siitä, ettei ole enää puhtia, väsyttää ja on voimaton olo. Myös päätä saattaa särkeä. Oireet ovat Vainion mukaan yksilöllisiä.
- Sitten ei muuta kuin varjoiseen ja tuuliseen paikkaan ja nestettä sen mukaan.

Ensiapupisteellä käyntiä vaativia asioita ovat tyypilliset sairastumiset eli esimerkiksi flunssa, kuume tai hengitystieinfektio. Pienet haavat puhdistetaan ja laastaroidaan leirilippukunnissa, joissa on omat ensiapuvastaavat.
- Kaikki isot haavat hoidetaan perussairastumisien lisäksi, Vainio kertoo.
- Valmiudet ovat ihan hyvät.
Ensiapupisteellä on käytettävissä muun muassa kaksi lääkäriä, sairaanhoitajia ja lähihoitajia.
- Lisäksi kartoitetaan, löytyykö leirilippukunnista osaamista.

Vainio itse on lähihoitaja. Hän on erikoistunut sairaanhoitoon ja huolenpitoon ja tehnyt pitkät harjoittelut sisätautien ja kirurgian osastolla. Ennen sitä hän toimi puolustusvoimilla erikoiskoulutettuna lääkintämiehenä.
- Ehkä se suurin kipinä lähti Roihulta. Siellä olin kyläsairaanhoidossa ammattihenkilönä. Ajattelin, että muillakin leireillä voisi tehdä tätä pestiä.

Ennen leiriä on paljon puhuttu myös punkeista. Leirialue kuuluu punkkialueeseen. Jos punkki kiinnittyy ihoon, on hätääntymisen sijaan viisaampaa poistaa punkki mahdollisimman nopeasti.
- Jos osaa, voi punkin poistaa itse. Jokaisessa leirilippukunnassa on se ea-ihminen tai muu aikuinen voi punkin poistaa, Vainio sanoo.
Myös ensiapupisteellä punkki voidaan poistaa. Lisäksi jokaisen, jota punkki on purrut, olisi hyvä kertoa asiasta ea-tiimille. Tarkkailuaika on kolmesta päivästä kolmeen viikkoon.
- Alaikäisille tehdään sellainen karttatyyppinen juttu, että mistä punkki on poistettu ja milloin sekä toimintaohjeet kotiin.
Punkeilta on tehokkainta suojautua vaatetuksella. Myös punkkikarkotteita voi käyttää.
- Jos on hyvä ilma, niin kukapa sitä haluaa pitkiä housuja pitää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienkuormaaja lähti siirtämään Bajamajaa - yllätys oli melkoinen, kun sisällä olikin asiakas

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…

Eka kerta partioleirillä - Eeddspeaks ja Vinkare: "Tulisin uudestaankin"

Videobloggaajat Eeddspeaks eli Eetu Pesonen ja Vinkare eli Ville Kankare vierailivat tiistaina elämänsä ensimmäistä kertaa partioleirillä. Säihkeellä Pesonen ja Kankare pääsivät muun muassa tutustumaan leirialueeseen ja kokeilemaan seikkailupuiston aktiviteetteja.
Pesonen kertoo, että hänellä on muutamia sukulaisia, jotka ovat partiossa. Heidän puheistaan Pesonen tiesi, että on isoja tapahtumia. Mitään näin isoa hän ei kuitenkaan odottanut.
- Ehkä odotin samaa, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Odotin, että on telttoja ja siinä se, mutta olikin erilaisia alueita ja tosi mielenkiintoisia rakennelmia ja paljon riippumattoja, Pesonen sanoo.
- Positiivinen yllätys.
Kankareen partio-opit tulevat samasta lähteestä kuin monen muunkin: Aku Ankasta.
- Mulla oli sudenpentujen käsikirja ja se vaikutti hankalalta. Jotenkin oli mielikuva, että pitää olla jämpti. Mutta täällähän on aika paljon hauskoja aktiviteetteja, Kankare sanoo.
Kankare on toki kuullut kavereiltaan partioleireistä ja ja…