Siirry pääsisältöön

Partio-osaaminen esiin - syksyllä uusia osaamismerkkejä


Partiossa opitaan monia erilaisia taitoja, mutta opitut taidot eivät aina näy partiotoiminnan ulkopuolelle. Suomen Partiolaiset haluaa edesauttaa jäseniään hyödyntämään partiossa hankittua osaamista. Välineinä osaamisen näkyväksi tekemisessä ovat osaamismerkit ja validoidut partiokoulutukset.
Osaamismerkkejä on tällä hetkellä kolme: yhdistyksen puheenjohtajan osaamismerkki, yhdistyksen sihteerin osaamismerkki ja varainhankintaosaajan osaamismerkki. Varainhankitaosaaja on suunniteltu erityisesti lippukunnan adventtikalenterikampanjan päälliköille. Digitaalisella osaamismerkillä tuodaan esiin tietoja, taitoja ja osaamista. Merkin voi liittää myös sähköiseen CV:hen tai jakaa sosiaalisessa mediassa.
- Syksyllä on tulossa lisää osaamismerkkejä. Uudet osaamismerkit liittyvät muonitukseen ja viestintään, Säihkeen koulutuskoordinaattori Johanna Heinonen kertoo.
Heinonen piti tiistaina pop up -teltalla tietoiskua osaamismerkeistä ja opintopisteytyksistä.
Partiolaiset tekevät asioita, joita pitkän linjan ammattilaiset eivät ole tehneet.
Esimerkkinä Heinonen mainitsee Säihkeen Suomi100 - juhlaillallisen. Ammattikorkeakoulun matkailu- ja ravitsemusalan opettajien näkökulmasta kolmen ruokalajin illallisen toteuttaminen tuhannelle hengelle metsäolosuhteissa olisi työläs ja vaikea projekti. Partiolaiset kuitenkin toteuttivat moisen ilman suuria ongelmia.

Teksti ja kuva: Maija Huitu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säihkeen rakentaminen on alkanut!

Tekniikan rakennuspajassa sirkkeli soi, rakentamisen vastuuhenkilöiden radiopuhelimet pauhaa ja pienkuormaajat ajavat ympäri leirialuetta - Säihkeen rakennusleiri on päässyt virallisesti alkamaan! Säihkettä rakennetaan neljänä kokonaisena päivänä ennen leirin alkua yli sadan innokkaan vapaaehtoisen voimin.

Rakennusleirin tavoitteena on rakentaa kaikki leirillä käytettävä infrastruktuuri. Käytännössä alueelle asennetaan satoja metrejä pitkä vesiverkosto, vedetään sähköjohdot sekä rakennetaan vessat, ruokailualueet ja suihkut. Rakennusleiri on tekniikan päivystyksessä toimivan Teea Forsströmin mielestä sujunut tähän mennessä hyvin.

- Säät ovat suosineet ja tekijöiden fiilis on korkealla. Tavarantoimitusten kanssa on ollut jonkin verran haasteita, mutta kaikesta on tähän mennessä selvitty, Teea kertoo.
Vesi- ja sähköverkoston lisäksi leirialueelle nousee rakennusleirin aikana erilaisia rakennelmia. Yksi niistä on leirisairaala, joka koostuu kiinteänä tukipisteenä toimivasta Puolustusvoimie…

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa

Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintoma…