Siirry pääsisältöön

Partio-osaaminen esiin - syksyllä uusia osaamismerkkejä


Partiossa opitaan monia erilaisia taitoja, mutta opitut taidot eivät aina näy partiotoiminnan ulkopuolelle. Suomen Partiolaiset haluaa edesauttaa jäseniään hyödyntämään partiossa hankittua osaamista. Välineinä osaamisen näkyväksi tekemisessä ovat osaamismerkit ja validoidut partiokoulutukset.
Osaamismerkkejä on tällä hetkellä kolme: yhdistyksen puheenjohtajan osaamismerkki, yhdistyksen sihteerin osaamismerkki ja varainhankintaosaajan osaamismerkki. Varainhankitaosaaja on suunniteltu erityisesti lippukunnan adventtikalenterikampanjan päälliköille. Digitaalisella osaamismerkillä tuodaan esiin tietoja, taitoja ja osaamista. Merkin voi liittää myös sähköiseen CV:hen tai jakaa sosiaalisessa mediassa.
- Syksyllä on tulossa lisää osaamismerkkejä. Uudet osaamismerkit liittyvät muonitukseen ja viestintään, Säihkeen koulutuskoordinaattori Johanna Heinonen kertoo.
Heinonen piti tiistaina pop up -teltalla tietoiskua osaamismerkeistä ja opintopisteytyksistä.
Partiolaiset tekevät asioita, joita pitkän linjan ammattilaiset eivät ole tehneet.
Esimerkkinä Heinonen mainitsee Säihkeen Suomi100 - juhlaillallisen. Ammattikorkeakoulun matkailu- ja ravitsemusalan opettajien näkökulmasta kolmen ruokalajin illallisen toteuttaminen tuhannelle hengelle metsäolosuhteissa olisi työläs ja vaikea projekti. Partiolaiset kuitenkin toteuttivat moisen ilman suuria ongelmia.

Teksti ja kuva: Maija Huitu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eka kerta partioleirillä - Eeddspeaks ja Vinkare: "Tulisin uudestaankin"

Videobloggaajat Eeddspeaks eli Eetu Pesonen ja Vinkare eli Ville Kankare vierailivat tiistaina elämänsä ensimmäistä kertaa partioleirillä. Säihkeellä Pesonen ja Kankare pääsivät muun muassa tutustumaan leirialueeseen ja kokeilemaan seikkailupuiston aktiviteetteja.
Pesonen kertoo, että hänellä on muutamia sukulaisia, jotka ovat partiossa. Heidän puheistaan Pesonen tiesi, että on isoja tapahtumia. Mitään näin isoa hän ei kuitenkaan odottanut.
- Ehkä odotin samaa, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Odotin, että on telttoja ja siinä se, mutta olikin erilaisia alueita ja tosi mielenkiintoisia rakennelmia ja paljon riippumattoja, Pesonen sanoo.
- Positiivinen yllätys.
Kankareen partio-opit tulevat samasta lähteestä kuin monen muunkin: Aku Ankasta.
- Mulla oli sudenpentujen käsikirja ja se vaikutti hankalalta. Jotenkin oli mielikuva, että pitää olla jämpti. Mutta täällähän on aika paljon hauskoja aktiviteetteja, Kankare sanoo.
Kankare on toki kuullut kavereiltaan partioleireistä ja ja…

Pienkuormaaja lähti siirtämään Bajamajaa - yllätys oli melkoinen, kun sisällä olikin asiakas

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa

Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintoma…