Siirry pääsisältöön

"Näinkö mä sut Rion aikaan telkkarissa?" - Paralympiatähdet vierailivat Säihkeellä


Keskiviikkona Säihkeellä vieraili kaksi paralympiatähteä: maalipalloilija Miika Honkanen ja sokkopingiksen pelaaja Teemu Ruohonen. Päivän aluksi herrat kertoivat päälavalla itsestään ja pelaamastaan lajista. Tilaisuuden lopuksi sai esittää kysymyksiä.

Lavalta Teemu ja Miika siirtyivät tapaamaan leiriläisiä seikkailupuistoon. Seikkailupuiston maalipallopisteellä nuori mies yleisöstä kysyy Miikalta:
- Näinkö mä sut Rion aikaan telkkarissa?
Miika myöntää, että näin on voinut olla.
- Joo, numerolla kasi niinkuin Teemu Selänne.
Maalipalloa pelataan kolmella pelaajalla kolmea vastaan. Kaikilla pelaajilla on päässään laskettelulaseja muistuttavat pelilasit, joista valo ei näy läpi.

Keskellä kenttää pelaavaa pelaajaa kutsutaan sentteriksi. Sentteri keskittyy pitkälti puolustukseen. Laidoilla pelaavat pelaajat hyökkäävät enemmän. Lajin pelivälineenä on 1,25 kiloa painava, helistimillä varustettu koripallon kokoinen pallo. Hyvillä heittäjillä on usein pitkähköt kädet ja suuret kämmenet. Miika itse useimmiten pelaa keskellä.
- Kun on kädet kun T-Rexillä, Miika naurattaa yleisöään.

Maasto-oloihin sovelletaan maalipallo kenttä ja leiriläiset pääsevät pelaamaan Miikan ohjauksessa. Liikunnan- ja vapaa-ajan ohjaajaksi ammattikorkeakoulusta valmistunut Honkanen neuvoo leiriläisiä tottunein ottein.

Teemun pisteellä lennätetään vinkulelua. Kyseessä on puhtaasti hupilaji, jossa joustavan köyden avulla annetaan vinkulelulle kyytiä. Perinnöllinen sairaus vei Teemun näkökykyä parikymppisenä. Nuorena paljon sulkapalloa pelannut mies kokeili eri paralajeja kunnes löysi omansa, sokkopingiksen. Sokkopingis muistuttaa lajina enemmän ilmakiekkoa kuin tavallista pingistä. Peliä pelataan pitkässä ja kapeassa kaukalossa. Kaukalon molemmissa päissä on maalisyvennys. Keskellä pöytää on keskiseinä, jonka alitse pallo lyödään.
- Maila on 30 senttiä pitkä ja näyttää isolta jäätelötikulta, Teemu kertoo.

Pallo saa liikkua vain pöydän pintaa pitkin. Maalipallon tavoin pelitapahtumat hahmotetaan kuulon perusteella, sillä molemmilta pelaajilta on silmät peitetty. Pelipallo on sokkopingiksessa noin tennispallon kokoinen ja sen sisällä on hauleja.

Miika Honkanen ja Teemu Ruohonen kuuluvat molemmat Suomen Paralympiakomitean
Tie Tähtiin -urheilijoihin. Tie Tähtiin -ohjelma on vammaisurheilun näkyvyyttä ja tietoisuutta lisäävä toimintamalli, jonka pooliurheilijat vierailevat eri tapahtumissa, kuntoutuskeskuksissa ja yrityksissä puhumassa vammaisurheilusta ja omasta urheilijan polustaan.

Toimintamallin päätavoitteena on vammaiset lapset ja nuoret sekä aikuisiällä vammautuneet ihmiset ja innostaa heitä urheilemaan. Pooliurheilijat voivat innostaa myös vammattomia ihmisiä urheilun pariin.

Teksti: Maija Huitu, kuvat: Ossi Hokkanen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säihkeen rakentaminen on alkanut!

Tekniikan rakennuspajassa sirkkeli soi, rakentamisen vastuuhenkilöiden radiopuhelimet pauhaa ja pienkuormaajat ajavat ympäri leirialuetta - Säihkeen rakennusleiri on päässyt virallisesti alkamaan! Säihkettä rakennetaan neljänä kokonaisena päivänä ennen leirin alkua yli sadan innokkaan vapaaehtoisen voimin.

Rakennusleirin tavoitteena on rakentaa kaikki leirillä käytettävä infrastruktuuri. Käytännössä alueelle asennetaan satoja metrejä pitkä vesiverkosto, vedetään sähköjohdot sekä rakennetaan vessat, ruokailualueet ja suihkut. Rakennusleiri on tekniikan päivystyksessä toimivan Teea Forsströmin mielestä sujunut tähän mennessä hyvin.

- Säät ovat suosineet ja tekijöiden fiilis on korkealla. Tavarantoimitusten kanssa on ollut jonkin verran haasteita, mutta kaikesta on tähän mennessä selvitty, Teea kertoo.
Vesi- ja sähköverkoston lisäksi leirialueelle nousee rakennusleirin aikana erilaisia rakennelmia. Yksi niistä on leirisairaala, joka koostuu kiinteänä tukipisteenä toimivasta Puolustusvoimie…

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa

Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintoma…