Siirry pääsisältöön

Osaatko tiskata oikein Säihkeellä?


Lounaat ja päivälliset nautitaan Sähkeellä leiriravintola Murrkinalla. Murrkinalla on käytössä aikaisemmilta suurleireiltä tutut tiskilinjastot. Ensimmäisenä leiripäivänä osa tiskilinjoista ei vielä veden puutteen takia ollut käytössä, mikä aiheutti ruuhkaa. Tiskauksen nopeuttamiseksi keittiöhenkilökunta jeesasikin lounaalla leiriläisiä tiskauksessa.
- On monilla leireillä tullut tiskattua, Katariina Finer Hyvinkään Miilupartiosta (Mipa) naurahtaa. Finer kuuluu Murrkinalla pestissä olevaan Hupijormat- samoajaryhmään.

Miten tiskilinjastolla sitten kuuluisi toimia?
Katariina Finer, Jimi Salmi, Kasperi Lounaskorpi, Veli Virtanen ja Malla Hautala Hupijormat-samoajaryhmästä kertovat leirilehti Hileelle, miten homma toimii.

Aivan ensimmäiseksi tyhjennetään lautanen mahdollisista ruuantähteistä ennen tiskilinjastoa olevaan biojäteastiaan. Näin tiskilinjaston pesuvesi pysyy puhtaampana pidempään. Itse tiskilinjastossa on neljä allasta. Kahdessa ensimmäisessä on tiskiainetta. Ensimmäisessä altaassa on esipesu ja toisessa varsinainen pesu. Kahdessa viimeisessä altaassa huuhdotaan astiat. Toimiessaan oikein tiskilinjastoon ei pitäisi suuria jonoja.

Säihkeen tekniikka oli ensimmäisenä päivänä ahkeroinut. Käsienpesupisteet  ja useita tiskilinjoja oli saatu käyttöön päivälliselle. Jonoja kertyi jonkin verran, mutta tiskaamaan pääsi  melko nopeasti. Pesuvesi oli sopivan lämmintä.


Teksti: Maija Huitu, kuva: Markus Ketola

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säihkeen rakentaminen on alkanut!

Tekniikan rakennuspajassa sirkkeli soi, rakentamisen vastuuhenkilöiden radiopuhelimet pauhaa ja pienkuormaajat ajavat ympäri leirialuetta - Säihkeen rakennusleiri on päässyt virallisesti alkamaan! Säihkettä rakennetaan neljänä kokonaisena päivänä ennen leirin alkua yli sadan innokkaan vapaaehtoisen voimin.

Rakennusleirin tavoitteena on rakentaa kaikki leirillä käytettävä infrastruktuuri. Käytännössä alueelle asennetaan satoja metrejä pitkä vesiverkosto, vedetään sähköjohdot sekä rakennetaan vessat, ruokailualueet ja suihkut. Rakennusleiri on tekniikan päivystyksessä toimivan Teea Forsströmin mielestä sujunut tähän mennessä hyvin.

- Säät ovat suosineet ja tekijöiden fiilis on korkealla. Tavarantoimitusten kanssa on ollut jonkin verran haasteita, mutta kaikesta on tähän mennessä selvitty, Teea kertoo.
Vesi- ja sähköverkoston lisäksi leirialueelle nousee rakennusleirin aikana erilaisia rakennelmia. Yksi niistä on leirisairaala, joka koostuu kiinteänä tukipisteenä toimivasta Puolustusvoimie…

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa

Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintoma…