Siirry pääsisältöön

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa


Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintomatkakohde on Kanada, jossa lukiolla on yhteistyökoulu. Linja tekee paljon yhteistyötä myös paikallisen partiolippukunnan, Pihtiputaan Partiolaisten, kanssa. Kurssisuorituksia voi saada myös partioleirille tai -tapahtumaan osallistumisesta.
- Saamme esimerkiksi Säihkeelle osallistumisesta yhden kurssin, Ilona mainitsee.
Ilona ja Simeon suosittelevat Suomen ainoaa partio- ja johtajalinjaa kelle tahansa, joka haluaa kokeilla uutta ja kehittää itseään johtajana. Partiolinjalle voi hakea, vaikka ei olisikaan partiolainen. Linjalla opiskelee tällä hetkellä noin 20 opiskelijaa. Osalla on partiotausta, osalla ei. Linjan opiskelijoilla on hyvä yhteishenki, joka välittyy Simeonista ja Ilonasta myös haastattelussa. Omaa tietotaitoa ja osaamista ei pantata ja yhdessä opetellaan uutta.
Eroaako partiotoiminta sitten suuresti eri puolilla Suomea? Ilonan ja Simeonin mukaan ei. Partio on pääpiirteiltään hyvin samanlaista toimittiin sitten Oulussa, Vaasassa, Helsingissä tai Pihtiputaalla. Pihtiputaata he kehuvat todella kivaksi ja eloisaksi paikkakunnaksi.
Jos olet vielä vailla opiskelupaikkaa ja tämän jutun myötä kiinnostuit Pihtiputaan lukion partio- ja johtajalinjasta opiskelupaikka tälle syksyä on vielä mahdollinen.
- Ja ei tarvitse jännittää riittääkö oma keskiarvo linjalle pääsyyn, koska Pihtiputaan lukio on keskiarvorajaton lukio. Ja vaikka kesken lukuvuoden voi soittaa ja kysellä opiskelupaikkaa, Ilona vinkkaa.Teksti: Maija Huitu, kuva: Juge Heikkilä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…

Eka kerta partioleirillä - Eeddspeaks ja Vinkare: "Tulisin uudestaankin"

Videobloggaajat Eeddspeaks eli Eetu Pesonen ja Vinkare eli Ville Kankare vierailivat tiistaina elämänsä ensimmäistä kertaa partioleirillä. Säihkeellä Pesonen ja Kankare pääsivät muun muassa tutustumaan leirialueeseen ja kokeilemaan seikkailupuiston aktiviteetteja.
Pesonen kertoo, että hänellä on muutamia sukulaisia, jotka ovat partiossa. Heidän puheistaan Pesonen tiesi, että on isoja tapahtumia. Mitään näin isoa hän ei kuitenkaan odottanut.
- Ehkä odotin samaa, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Odotin, että on telttoja ja siinä se, mutta olikin erilaisia alueita ja tosi mielenkiintoisia rakennelmia ja paljon riippumattoja, Pesonen sanoo.
- Positiivinen yllätys.
Kankareen partio-opit tulevat samasta lähteestä kuin monen muunkin: Aku Ankasta.
- Mulla oli sudenpentujen käsikirja ja se vaikutti hankalalta. Jotenkin oli mielikuva, että pitää olla jämpti. Mutta täällähän on aika paljon hauskoja aktiviteetteja, Kankare sanoo.
Kankare on toki kuullut kavereiltaan partioleireistä ja ja…

Pienkuormaaja lähti siirtämään Bajamajaa - yllätys oli melkoinen, kun sisällä olikin asiakas