Siirry pääsisältöön

Ei pelkkää museokamaa - Partiomuseo tallentaa tulevaisuuden historiaa


Säihkeen leirisuoralta Elovena-rekan vierestä löytyy Suomen Partiomuseon teltta. Leirillä mukana olevaa pop-up näyttelyä on koottu ajatuksella, että näytillä on jotain suomalaisen partiotoiminnan joka vuosikymmeneltä. Esillä on muun muassa Suomen vanhin tunnettu partioesine, Talitintti-vartion viiri vuodelta 1910 ja ensimmäinen Suomessa julkaistu partiolehti. Partiomuseon väki kertoo näyttelyesineiden taustoista mielellään lisätietoja.
Pop-up näyttelyn lisäksi tarjolla on aktiviteetteja. Teltassa voi ratkoa sudokua ja teltan ulkopuolella pelata Reaktio yksikkö -perinnepeliä. Pihalta löytyy myös Baden-Powellin perhettä esittävä tintamareski. Tintamariskin neljästä kolosesta voi valita haluaako kasvoilleen lordi Baden-Powellin, lady Olaven vaiko heidän lapsensa vartalon.
Nimestään huolimatta Partiomuseolla ollaan selvillä siitä mitä partiotoiminta on nykypäivänä. Tämän päivän uutuudet kun ovat tulevaisuuden historiaa.
- Saamme olla partiotoiminnan näköalapaikalla, Yrjö Nenonen Partiomuseolta toteaa.
 Museon tarkoituksena on tallentaa partioliikkeen menneisyyttä ja nykyisyyttä. Yli 50 vuotta toiminut museo on koonnut ainutlaatuisen kokoelman esineistöä ja arkistoa partiotoiminnan yli satavuotisen historian ajalta.Turussa sijaitseva Partiomuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, jota ylläpitää Suomen partiomuseoyhdistys-Finlands Scoutmuseiförening ry. Museo vastaanottaa mielellään partioesineistöä kuten merkkejä, huiveja, viirejä ja lippuja. Myös luonteeltaan ja käytöltään läheisesti partiotoimintaan liittyvä esineistö on tervetullutta.

Teksti ja kuva: Maija Huitu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säihkeen rakentaminen on alkanut!

Tekniikan rakennuspajassa sirkkeli soi, rakentamisen vastuuhenkilöiden radiopuhelimet pauhaa ja pienkuormaajat ajavat ympäri leirialuetta - Säihkeen rakennusleiri on päässyt virallisesti alkamaan! Säihkettä rakennetaan neljänä kokonaisena päivänä ennen leirin alkua yli sadan innokkaan vapaaehtoisen voimin.

Rakennusleirin tavoitteena on rakentaa kaikki leirillä käytettävä infrastruktuuri. Käytännössä alueelle asennetaan satoja metrejä pitkä vesiverkosto, vedetään sähköjohdot sekä rakennetaan vessat, ruokailualueet ja suihkut. Rakennusleiri on tekniikan päivystyksessä toimivan Teea Forsströmin mielestä sujunut tähän mennessä hyvin.

- Säät ovat suosineet ja tekijöiden fiilis on korkealla. Tavarantoimitusten kanssa on ollut jonkin verran haasteita, mutta kaikesta on tähän mennessä selvitty, Teea kertoo.
Vesi- ja sähköverkoston lisäksi leirialueelle nousee rakennusleirin aikana erilaisia rakennelmia. Yksi niistä on leirisairaala, joka koostuu kiinteänä tukipisteenä toimivasta Puolustusvoimie…

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa

Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintoma…