Siirry pääsisältöön

Ei pelkkää museokamaa - Partiomuseo tallentaa tulevaisuuden historiaa


Säihkeen leirisuoralta Elovena-rekan vierestä löytyy Suomen Partiomuseon teltta. Leirillä mukana olevaa pop-up näyttelyä on koottu ajatuksella, että näytillä on jotain suomalaisen partiotoiminnan joka vuosikymmeneltä. Esillä on muun muassa Suomen vanhin tunnettu partioesine, Talitintti-vartion viiri vuodelta 1910 ja ensimmäinen Suomessa julkaistu partiolehti. Partiomuseon väki kertoo näyttelyesineiden taustoista mielellään lisätietoja.
Pop-up näyttelyn lisäksi tarjolla on aktiviteetteja. Teltassa voi ratkoa sudokua ja teltan ulkopuolella pelata Reaktio yksikkö -perinnepeliä. Pihalta löytyy myös Baden-Powellin perhettä esittävä tintamareski. Tintamariskin neljästä kolosesta voi valita haluaako kasvoilleen lordi Baden-Powellin, lady Olaven vaiko heidän lapsensa vartalon.
Nimestään huolimatta Partiomuseolla ollaan selvillä siitä mitä partiotoiminta on nykypäivänä. Tämän päivän uutuudet kun ovat tulevaisuuden historiaa.
- Saamme olla partiotoiminnan näköalapaikalla, Yrjö Nenonen Partiomuseolta toteaa.
 Museon tarkoituksena on tallentaa partioliikkeen menneisyyttä ja nykyisyyttä. Yli 50 vuotta toiminut museo on koonnut ainutlaatuisen kokoelman esineistöä ja arkistoa partiotoiminnan yli satavuotisen historian ajalta.Turussa sijaitseva Partiomuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, jota ylläpitää Suomen partiomuseoyhdistys-Finlands Scoutmuseiförening ry. Museo vastaanottaa mielellään partioesineistöä kuten merkkejä, huiveja, viirejä ja lippuja. Myös luonteeltaan ja käytöltään läheisesti partiotoimintaan liittyvä esineistö on tervetullutta.

Teksti ja kuva: Maija Huitu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pienkuormaaja lähti siirtämään Bajamajaa - yllätys oli melkoinen, kun sisällä olikin asiakas

Eka kerta partioleirillä - Eeddspeaks ja Vinkare: "Tulisin uudestaankin"

Videobloggaajat Eeddspeaks eli Eetu Pesonen ja Vinkare eli Ville Kankare vierailivat tiistaina elämänsä ensimmäistä kertaa partioleirillä. Säihkeellä Pesonen ja Kankare pääsivät muun muassa tutustumaan leirialueeseen ja kokeilemaan seikkailupuiston aktiviteetteja.
Pesonen kertoo, että hänellä on muutamia sukulaisia, jotka ovat partiossa. Heidän puheistaan Pesonen tiesi, että on isoja tapahtumia. Mitään näin isoa hän ei kuitenkaan odottanut.
- Ehkä odotin samaa, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Odotin, että on telttoja ja siinä se, mutta olikin erilaisia alueita ja tosi mielenkiintoisia rakennelmia ja paljon riippumattoja, Pesonen sanoo.
- Positiivinen yllätys.
Kankareen partio-opit tulevat samasta lähteestä kuin monen muunkin: Aku Ankasta.
- Mulla oli sudenpentujen käsikirja ja se vaikutti hankalalta. Jotenkin oli mielikuva, että pitää olla jämpti. Mutta täällähän on aika paljon hauskoja aktiviteetteja, Kankare sanoo.
Kankare on toki kuullut kavereiltaan partioleireistä ja ja…

Kuuluuko partio kaikille? - Pinkkipartio muuttaa asenteita

Säihkeellä on mukana myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien partiolaisten yhteisöstä syntynyt Pinkkipartio. Pinkkipartiolla on leirisuoralla oma sateenkaaricorneri. Perjantaina päivällä auenneessa cornerissa on mahdollista lakata omat kyntensä kynsibuffassa, aktiviteeteissa tutustua sateenkaarisanastoon tai pureutua stereotypioihin sekä testata ja päivittää omia tietojaan Monimuotoisuus pähkinänkuoressa -infopaketin kanssa.
- Haluamme jakaa asiallista tietoa ja olla mukana muuttamassa asenneilmapiiriä, Veera Hatakka Pinkkipartiosta kertoo.
Veera viettää paljon aikaa sateenkaaricornerilla, mutta häntä saa tulla nykäisemään hihasta muuallakin leirialueella, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Cornerin ohjelmassa on myös keskustelutilaisuuksia ja erilaisia workshoppeja.  Sateenkaaricorneri on auki perjantaista tiistaihin kello 10-12, 13-17 ja 18-22.30
Pinkkipartio haluaa edistää tasa-arvoista partiotoimintaa riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuol…