Siirry pääsisältöön

Ei pelkkää museokamaa - Partiomuseo tallentaa tulevaisuuden historiaa


Säihkeen leirisuoralta Elovena-rekan vierestä löytyy Suomen Partiomuseon teltta. Leirillä mukana olevaa pop-up näyttelyä on koottu ajatuksella, että näytillä on jotain suomalaisen partiotoiminnan joka vuosikymmeneltä. Esillä on muun muassa Suomen vanhin tunnettu partioesine, Talitintti-vartion viiri vuodelta 1910 ja ensimmäinen Suomessa julkaistu partiolehti. Partiomuseon väki kertoo näyttelyesineiden taustoista mielellään lisätietoja.
Pop-up näyttelyn lisäksi tarjolla on aktiviteetteja. Teltassa voi ratkoa sudokua ja teltan ulkopuolella pelata Reaktio yksikkö -perinnepeliä. Pihalta löytyy myös Baden-Powellin perhettä esittävä tintamareski. Tintamariskin neljästä kolosesta voi valita haluaako kasvoilleen lordi Baden-Powellin, lady Olaven vaiko heidän lapsensa vartalon.
Nimestään huolimatta Partiomuseolla ollaan selvillä siitä mitä partiotoiminta on nykypäivänä. Tämän päivän uutuudet kun ovat tulevaisuuden historiaa.
- Saamme olla partiotoiminnan näköalapaikalla, Yrjö Nenonen Partiomuseolta toteaa.
 Museon tarkoituksena on tallentaa partioliikkeen menneisyyttä ja nykyisyyttä. Yli 50 vuotta toiminut museo on koonnut ainutlaatuisen kokoelman esineistöä ja arkistoa partiotoiminnan yli satavuotisen historian ajalta.Turussa sijaitseva Partiomuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, jota ylläpitää Suomen partiomuseoyhdistys-Finlands Scoutmuseiförening ry. Museo vastaanottaa mielellään partioesineistöä kuten merkkejä, huiveja, viirejä ja lippuja. Myös luonteeltaan ja käytöltään läheisesti partiotoimintaan liittyvä esineistö on tervetullutta.

Teksti ja kuva: Maija Huitu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Eka kerta partioleirillä - Eeddspeaks ja Vinkare: "Tulisin uudestaankin"

Videobloggaajat Eeddspeaks eli Eetu Pesonen ja Vinkare eli Ville Kankare vierailivat tiistaina elämänsä ensimmäistä kertaa partioleirillä. Säihkeellä Pesonen ja Kankare pääsivät muun muassa tutustumaan leirialueeseen ja kokeilemaan seikkailupuiston aktiviteetteja.
Pesonen kertoo, että hänellä on muutamia sukulaisia, jotka ovat partiossa. Heidän puheistaan Pesonen tiesi, että on isoja tapahtumia. Mitään näin isoa hän ei kuitenkaan odottanut.
- Ehkä odotin samaa, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Odotin, että on telttoja ja siinä se, mutta olikin erilaisia alueita ja tosi mielenkiintoisia rakennelmia ja paljon riippumattoja, Pesonen sanoo.
- Positiivinen yllätys.
Kankareen partio-opit tulevat samasta lähteestä kuin monen muunkin: Aku Ankasta.
- Mulla oli sudenpentujen käsikirja ja se vaikutti hankalalta. Jotenkin oli mielikuva, että pitää olla jämpti. Mutta täällähän on aika paljon hauskoja aktiviteetteja, Kankare sanoo.
Kankare on toki kuullut kavereiltaan partioleireistä ja ja…

Pienkuormaaja lähti siirtämään Bajamajaa - yllätys oli melkoinen, kun sisällä olikin asiakas

Lukiokurssi Säihkeestä - tällaista on opiskelu partiolukiossa

Säihkeelle osallistuu pieni joukko Pihtiputaan lukiossa Partio- ja johtajalinjalla opiskelevia partiolaisia. Hile haastatteli heistä kahta, Simeon Heikkistä ja Ilona Tiaista.
Vaasasta lähtöisin oleva Simeonin Pihtiputaalle houkutteli mahdollisuus yhdistää harrastus koulunkäyntiin. Säihkeestä hän kuuli Ilonan poikaystävältä. Säihkeellä ensihoitajan ammatista haaveilevalla vapaapalokuntalaismiehellä on pestit EA:n ja pelastuksen tiimeissä.
Pihtiputaalta löytyy partiolinjan lisäksi neljä muuta erikoislinjaa ja yleislinja. Linjaopintoja on koulun aikana 16 lukiokurssia.
- Linjaopintoja on keskimäärin yksi tunti viikossa, mutta lukujärjestykset elävät tarpeen mukaan, Simeon kertoo.
Partio- ja johtajalinjan linjaopinnoista neljäsosa on partiosisältöjä. Lukion ohessa voi halutessaan suorittaa myös samoajan ikäkausiohjelman ja partiojohtajan peruskurssin.
Partiolinjalaiset ovat linjaopintojensa puitteissa järjestäneet tapahtumia ja tehneet erilaisia projekteja ja opintomatkoja. Yksi opintoma…